Drones gebruiken om gebouwen te inspecteren: wat gisteren nog klonk als verre toekomst, is vandaag een realiteit. Dat bewijzen de Nederlandse Spoorwegen (NS), die voortaan drones inzetten voor het onderhoud van kantoorgebouwen, parkeergarages en stations.

Alles samen gaat het om honderden gebouwen. Om die na te kijken, werden tot voor kort alleen kranen en steigers ingezet. Een operatie die veel tijd en geld kost en overlast geeft voor de reizigers. Het gebruik van steigers vereist bovendien extra veiligheidsmaatregelen.

Dronepiloten

De NS heeft nu twee gecertificeerde piloten in dienst, om inspecties uit te voeren. De toestellen zelf zijn uitgerust met camera’s en een kooi, die toelaat om dicht bij gebouwen te vliegen zonder risico op beschadigingen. Ook voor de inspecteurs is het veiliger en sneller werken.

Net als in België gelden in Nederland strenge regels voor het gebruik van drones. Tot de nieuwe Europese wetgeving het toestaat, worden ze volgens een bericht van de NOS alleen gebruikt aan de binnenkant van gebouwen. Reizigers die onbedoeld in beeld komen, worden onherkenbaar gemaakt.

Recente berichten