Gratis infosessies

Woensdag 23 oktober

Realtime follow-up for smarter sites/logistics” – Resultaten variantstudie bouwindustrialisatie, experiment en mogelijkheden
Rudy Hageman PearlChain
Slimme beelden op je werf
Josefien Vanhuyse C-SITE
Slimme werven: “it’s all about data!”
Jeroen Machielsen Orange
Track&Trace – Smart Construction: IoT bij mensen, materieel en materiaal
Bart Coemans WTCB

Hoe kan BIM je helpen om je planning en kostprijsberekening te verbeteren?  We bekijken de manieren om een BIM model te koppelen aan de planning of kostprijsberekening. Welke informatie kunnen we uit het BIM-model gebruiken en welke stappen zijn daarvoor nodig.”Tim Lemoine WTCB

10:00-10:10
Slimme gebouwen zetten doe je niet alleen
Ruben Decuypere WTCB
10: 10-10:30
Smart Buildings even smarter through BIM
Gilles Ghyssaert, Spacewell
10:30-10:50
Dirk Vanderlinden Arcadis
10u50-11u10
Michel Grosemans GIA
11:10-11:30
Bart Gentens Besix
11:30-11:50
Michael Peeters LAMMP

 

 

 

10u-10u35  Tien Tips om Microsoft 365 te benutten    Patrick Viane, Modern Workplace Lead – Microsoft Belgium & Luxembourg

‘Uw huidige Office 365 en Windows 10 omgeving biedt u veel mogelijkheden om samen te werken, veilig en efficiënt. Te weinig organisaties of medewerkers benutten die ten volle.
Dit wordt geen opsomming van “wist je dat je’s” maar een concrete oproep om beter te werken, intern en extern.

11u-11u35 Apps voor de Bouw : Van gratis tot PRO             Jeroen De Paepe, Zaakvoerder -ArchiSnapper & SafetySnapper

Aannemers zijn vaak onderweg en kunnen daarom veel tijd sparen door gebruik te maken van de juiste apps, op hun phone of tablet. Naast uitgebreide enterprise apps zijn er ook heel wat eenvoudige en gratis apps. Apps  die je gewoon kan installeren en onmiddellijk in gebruik kan nemen, en die je op termijn heel wat tijd en gedoe kunnen besparen. Een praktische demo van werfverslagen en inspectieverslag toont de mogelijkheden

13u00-13u35 Drie manieren waarop documentbeheer je kan helpen als bouwbedrijf Tom Pintens, CEO & Partner van SMARTdoc

Het automatiseren van documentbeheer kan tijd, geld en moeite kan besparen. Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden wordt hoe getoond hoe software administratieve taken overneemt en je organisatie zich meer kan focussen op klanten en projecten.

14u00-14u35 Track & Trace: Meer dan lokalisatie alleen
Roby Govaerts, Account / Channel Manager bij RAM Mobile Data
Track  en trace is meer dan lokalisatie van voertuigen alleen. Mobiliteitsvergoeding, Check-in work en materiaalbeheer zijn vandaag essentïele applicaties voor een bouwonderneming. Nieuwe ontwikkeling zoals keuring, onderhoud en een rapportering op maat zorgen ervoor dat het bedrijf gewapend is voor de toekomst
15u00-15u35  Elektronische facturatie
Lauro Vanderborght , Project Manager Ixor
De digitale transformatie versnelt.  Elektronische facturatie naar klanten en overheid is niet meer weg te denken in de automatisering van een bouwbedrijf. Waarom is het belangrijk en welke misverstanden bestaan er? Deze presentatie licht niet de mogelijkheden toe maar toont ook hoe men verstuurt, opvolgt en artificiële intelligentie gebruikt
 
Cyber-security: the urgency
Alexandre Pluvinage (Cyber Security Coalition)
Veiligheid van IoT
Nik Du Bois  (Analyst, CERT)
Mobile security: hoe uw bedrijf beschermen?
Koen Van Echelpoel (Customer Value Proposition Manager, Orange Belgium)
Hoe een cyberverzekering het verschil maakt Sonja Smits (Manager Product & Client Coordination, Federale Verzekering) & Raf Duyver (Financial Lines Manager,  Zurich Insurance)

Ontdek cpro, het gratis calculatiepakket van het WTCB.  Het WTCB wil de aannemer ondersteunen in zijn dagelijkse taken. Met cpro kan je offertes, facturen en nacalculaties maken. Allemaal handig in één online, gratis programma. Interesse? Twijfel niet en kom naar deze interessante workshop.

Mike Bogaerts WTCB

14:00
Intro – Wat betekent AR en VR vandaag voor bouwtoepassingen? Enkele concrete toepassingen en ideeën voor de toekomst. Voorstelling proeftuin ConstructionSite Vision 
Hans Leen, WTCB
14u30
Boestoen VR-product configurator
Joery Michiels Bostoen
15u00
BIMX – AR-applicatie voor de plaatsing op de werf Michael Van Tendeloo
Xella
15u30
Het gebruik van VR bij Assar Architecten Geert Bekaert Assar Architects

  • Verificatie van 3D-modellering (gebrek aan elementen, slechte positionering, clash-detectie, …)
  • Interne audit van de architecturale kwaliteit van het project (verificatie van de kwaliteit van de ruimtes, het uiterlijk van de gevels, ritmering, beleving, …)
  • Visualisatie voor aannemers (bv. tonen van een inkombalie aan een schrijnwerker)
  • Visualisatie voor de klant met eventueel voorstel naar keuze van kleur, materialen, …

 

Donderdag 24 oktober

10u-11u Wat is BIM ? Iva Zhelva WTCB

Achtergrond (BIM, een strategisch en economisch vraagstuk) Wat is BIM? (betekenis van het acroniem, gebruik, enz.)BIM in een project (voorbeelden van toepassing volgens projectfasen, documenten die een kader bieden BIM in het bedrijf (hoe starten)Voordelen en obstakels, aandachtspunten, aandachtspunten, enz. Open discussie: wat zijn de verwachtingen van deelnemers met BIM? Welke veranderingen zien ze in hun bedrijf?

Getuigenis 1 (Diversen – 20 min.)

– Algemene aannemers leggen uit hoe zij hun onderaannemers hebben betrokken bij het BIM+ proces hoe de rol van een schattingsmeter, werfleider, werfleider, werfleider, werfleider, enz. verandert.

11u-12u Wat is BIM Deel 2 (focus op het bouwberoep) Iva Zhelva WTCB

Onderdeel voor onderaannemers in de volgende sectoren (omhullende en speciale technieken): speciale technieken (verwarming/sanitair), buitenschrijnwerk, buitenpleisters (ETICS), platte en schuine daken, ruwbouw. Dit deel is ook interessant voor algemene bedrijven die hun onderaannemers willen betrekken bij een BIM-proces.

Getuigenis 2 (focus bouwberoep) Diversen – 20 min.

– Uitbestedende ondernemingen (uit de bovengenoemde sectoren) komen om te getuigen:

o welke veranderingen in de manier waarop een prijsofferte wordt ingediend?

o Welke veranderingen brengt BIM ter plaatse met zich mee?

Drones in de bouwsector vandaag en morgen: intro en algemeen kader
Michael de Bouw WTCB
Mark Vanlook Euka
Drones, hoogvliegers van de toekomst Elwin Van Herck Belgian Drone Federation
Lidar technologie op drones en mobiele platforms
Liesbeth Buyck Stormbee
Vliegende robotten, hyperspectraal technologie en artificiële intelligentie: toekomst van ‘drones’ in de bouwsector
Jan Leyssens Airbot
Inspecties, what you see is what you get.
Guy Meyvaert, DFM Architectural Office

10.00 – 12.00 uur 

Meet and greet digital road constructors (NL) – OCW

Rijdt jouw bedrijf al mee op de digitale snelweg? Heb jij de Digi-Barometer ingevuld? Ben je er niet aan toegekomen of heb je het bericht gemist?Kom in elk geval naar onze interactieve workshop (in het Nederlands in zaal 5B en in het Frans in zaal 5A)! Je komt er meer te weten over de Digi-Barometerresultaten, digitale tools in de wegenbouw, hoe deze optimaal in te zetten en als troef uit te spelen in een snel veranderende en sterk concurrentiële markt. Luister, denk en debatteer met ons mee!

Programma (onder voorbehoud)

Moderator: Johan Maeck – Innovatiecoördinator OCW 

Presentatie van de Digi-Barometerresultaten

Hoe digitaal is de wegenbouw? Zijn nieuwe toepassingen – van ERP over BIM tot prestatieregistratie op de bouwplaats – ingeburgerd? Worden de mogelijkheden voor efficiënt proces- en kostenbeheer optimaal benut? Om dat te meten en digitalisering te stimuleren, lanceerden het OCW, de sectorfederaties en toonaangevende digitale spelers de Digi-Barometer, een gratis online tool.

Alle wegenbouwers werden uitgenodigd om met de Digi-Barometer de digitalisering van hun bedrijf te meten en te toetsen hoe ze binnen de sector scoren.Johan Maeck presenteert de resultaten, licht ze toe en trekt er lering uit. 

Drie casestudies

De Digi-Barometer heeft ook als doel om de verzamelde kennis en ervaring te delen.In drie casestudies presenteren wegenbouwers en digitale spelers de geslaagde invoering en de mogelijkheden van recente technologieën en ontwikkelingen, als aanzet voor debat en gedachtewisseling onder de deelnemers:

  • ERP – Digitaliseren van de workflow;
  • Track & Trace – Meten is weten;
  • BIM – Digitaal modelleren voor en door wegenbouwers.

OCW, jouw partner voor digitale wegenbouw & BIM for Roads

De Digi-Barometer blijft online en om de twee jaar wordt een sectoraal analyserapport geproduceerd. Zo kunnen we de digitale (r)evolutie in kaart brengen en op de voet volgen.Daar blijft het echter niet bij: OCW-onderzoekers denken met jou mee (vooruit)!Johan Maeck stelt alvast enkele acties in verband met BIM voor de wegenbouw voor.

Receptie

Heb je nog vragen of ideeën die je wil delen?Dat kan bij het hapje en drankje dat we vanaf 12.00 uur op de gemeenschappelijke stand OCW-WTCB-CB aanbieden.Samen vooruit op de digitale snelweg!

Studentenwedstrijd van (doctoraats-)studenten die onderzoek doen naar BIM of digitale aspecten in de bouwsector. De presentaties zijn in Engels.Zijn jullie op zoek naar extra werkkrachten, dan is dit de ideale gelegenheid om kennis te maken met toekomstige talent en om ze eventueel te rekruteren !

Voor doctoraat(studenten), dit is de ideale gelegenheid om je te onderscheiden tussen potentiële recruiters en een onderzoeksproject te promoten! Er zijn ook twee prijzen (PC of gelijkwaardig) te winnen.

Graag deelnemen? Registreer nu via de volgende link : https://forms.gle/9Y2ERvmF69Z89WVPA

3D meettoepassingen in de bouwsector vandaag en morgen: intro en algemeen kader
Michael de Bouw
Scan and maintain your future!               An Meersman Scanbie
3D metingen bij aannemers: van offerte, over productie en plaatsing tot oplevering
Toon Laeremans  Laeremans
Dirk Vanderlinden Arcadis
Scan-to-BIM en BIM 4D voor werfopvolging
Stan Vinke KUL

Ontdek cpro, het gratis calculatiepakket van het WTCB. Het WTCB wil de aannemer ondersteunen in zijn dagelijkse taken. Met cpro kan je offertes, facturen en nacalculaties maken. Allemaal handig in één online, gratis programma. Interesse? Twijfel niet en kom naar deze interessante workshop.

Tim Vissers WTCB

Techbim als open Ecosysteem

Techbim is een prototype voor het nieuwe samenwerken in de Digitale Wereld. U verneemt tijdens deze toelichting wat zo’n open Ecosysteem is en hoe u daar de meerwaarde voor u en uw partners kan uithalen. BIM to the next level. Construction 4.0

Use case van een Gebruiker in Techbim
Toelichting door Damien Picard van Boydens

Boydens is een van de eerste partijen die het enorme potentieel van zo’n Open Ecosysteem heeft herkend. Zij beseffen heel goed dat dit het begin is van iets heel moois en delen met veel plezier hun eerste ervaringen met het publiek.

Use case van een Fabrikant in Techbim

Toelichting door Wim Tas van ThorbiQ

ThorbiQ is een platform dat fabrikanten in staat stelt om volledig data-gestuurd aan te sluiten op Techbim. Jaga heeft als een van de eerste Fabrikanten onderkend dat dit initiatief de weg is die leidt tot bij de Gebruiker. Hun aanpak wordt toegelicht in deze sessie.

Uitwisseling van informatie: BIM-uitvoeringsplan en BIM-modelleerrichtlijnen
Charlotte Euben WTCB
Michael de bouw WTCB
Samuel Dubois WTCB