Wordt je tablet je belangrijkste gereedschap op de werf?

Ook voor schrijnwerkers, dakwerkers en installateurs biedt digitalisering heel wat voordelen. Bij aannemer Maveau bvba wilden ze graag hun administratieve processen vereenvoudigen. Het bedrijf liet zich daarbij begeleiden door BouwRadar, een dienstverlening van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Bij Maveau werken ze met 25 vakmannen. Om de groei in goede banen te leiden, ging het bedrijf uit Oostkamp op zoek naar een manier om hun administratieve processen te vereenvoudigen. Karen Lutters: “We merkten dat het op veel vlakken efficiënter moest. Via BouwRadar zijn wij dan in contact gekomen met digitale mogelijkheden. Denk aan apps die je kan gebruiken om het werkverkeer te registreren en voor de uurregistratie.”

Hoe begin ik eraan?

Ook andere bouwbedrijven zijn op zoek naar manieren om digitale technieken in te voeren. Vaak vinden ze niet direct de weg omdat de mogelijkheden zo groot zijn. BouwRadar gaat eerst na welke evolutie die bedrijven de voorbije jaren hebben doorgemaakt, welke plannen ze hebben en waar ze vandaag staan op het vlak van digitalisering. Daarna volgt er een IT-scan, om uit te zoeken welke bedrijfsprocessen kunnen verbeteren. Dat kan gaan om bouwprocessen (offertes, voorbereiding van de bouwplaats, uitvoering en einde van de werken, …) maar ook om administratieve processen.

Karen Lutters: “Je wint tijd en maakt minder fouten doordat de werfleider via de iPad alles kan controleren op de werf”

De consultant van BouwRadar analyseert de knelpunten en doorloopt alle processen aan de hand van een concreet werfdossier. Na die doorlichting worden alle verbeterpunten in een stappenplan gegoten. Het plan geeft onder meer aan wanneer het bedrijf best een beroep doe op experten die helpen om de juiste software te selecteren voor een specifiek proces.

Meer informatie over BouwRadar vind je hier.

Recente berichten